Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2007 10:50 - Кратък справочник на съвременната простотия или защо човек не бива да учи чужд език, преди да е научил собствения си.
Автор: tanganyika Категория: Други   
Прочетен: 23416 Коментари: 53 Гласове:
0

Последна промяна: 07.04.2008 08:13


Кратък справочник на съвременната простотия или защо човек не бива да учи чужд език, преди да е научил собствения си.                 Ще започна този памфлет за човешката глупост и невъзприемчивост с едно извинение. То ще е първото и последното. Дължа го на всички, които ще се познаят в текста по-долу, а именно на огромната част от целокупния български народ и особено от тъй наречената му интелигенция. Извинявам се предварително, но с извинение или без, вие сте полуграмотни глупаци, които не заслужават похарчените дори за основното ви образование пари! Някои ще кажат “Какво основно образование - аз съм вишист, работя в голяма фирма, специалист съм по (................) и CV-то ми е дълго колкото списъка с висящите дела срещу братята Маргини”. Дрън-дрън, глупости на търкалета. Вие сте неграмотни малоумници и ей сегичка ще го докажа! Хм, още ли четете? Ако е така, значи или съм попаднал на читатели, които си заслужават извинението, защото не отговарят на горното описание, или освен глупави и неграмотни, сте още нагли и арогантни и мислите, че това не се отнася за вас. Но нека премина към съществената част – ще се върна на истината за интелектуалното ви равнище по-късно в текста. По-долу ще спомена само няколко от най-разпространените грешки в правоговора, без да се спирам на правописа, защото ако го направя, покойният Лев Николаевич ще направи салто в гроба, а неговата “Война и мир” ще престане да бъде нарицателно за обемен текст.  
  1. “Мекане”-то. Тъй нареченото от специалистите “мекане” останалите лаици като мен познават като неправилно поставяне на окончание “ме” на глаголи от I-во и II-ро спрежение в първо лице множествено число. Нека започна с малко история. Първият неграмотник, пуснал в обращение в публичното пространство бисери като "ходимЕ", "говоримЕ", "играемЕ", беше Людмила Живкова.

imageimage
фиг. 1 - На тато момичето

         Въпреки приноса ѝ към българската култура, в историята тя ще остане именно с това. Нейното "мекане" бързичко стана модерно, беше подето от всякви псевдоинтелектуалци, за да стигне днес до устите на огромен брой хора с всякакво образование и от всички социални групи. Е, кое е истинското наследство на Людмила – споменът за асамблеята "Знаме на мира"? Комплексът "Камбаните"? Нееее, мекането ще ги надживее с векове. Сред гордите му съвременни дейци е Иван Костов, който освен от тежи говорни дефекти, очевидно страда и от дори по-сериозни умствени такива.  

image
фиг. 2 - Чорен, чорен, та чак син!

  "Мекайте" си на воля, приятели! Можете да сте спокойни – не сте сами в простотията си.  
  1. Неправилно изговаряне на окончанието "я" в глаголи от II-ро спрежение в първо лице единствено число. Сложничко ли ви звучи? Има защо – всъщност е много просто, но пилешките ви мозъци едва ли са в състояние да го възприемат. Все пак щом съм започнал с обяснението, нека завърша. Това са глаголи от типа на "ходя", "говоря", "правя". Според правилата на българския правоговор окончанието "я" в края на тези думи се "замъглява", т. е изговаря се комбинация от звуци, намираща се между "йа" и "йъ". Дотук добре. Но в определени райони на източна България това "я" си е толкова ярко и чисто изговорено, че чак да ти стане смешно как човек, който не е в състояние да каже "е", а вместо него изговаря "и", казва толкова добре "я". БлагодарЯ! Но това са хора от село, говорят си своя мек диалект и нямат претенции за нещо повече. Друг е случаят с прекрасното и уж софийско заместване на това окончание с "а" ("хода", "говора"). Това извраращение спрямо българския език идва от западните части на страната – толкова е масово, че е доста трудно да се определи точният му произход. Може би е шопско? Или пък македонско? Но това всъщност няма значение – простотията си е простотия, независимо от кой край на родината произлиза. Спомнете си го, когато пак понечите да изкълчите езика си, казвайки нещо от рода на "Ше хода да направа кафе".
   
  1. Поставяне на ударението върху последната сричка в глаголи от II-ро и III-то спрежение в първо лице единствено число в минало свършено време. "Ходѝх”, “говорѝх”, “направѝх” – страхотно, нали? Като го казвате, си мислите, че подчертавате “миналостта” на действието, а всъщност излагате на показ простотията си. Това е още една изгъзица от западна България, но в желанието си да изглеждат повече софиянци от Софиянски, много приходящи от провинцията взимат това ударение на въоръжение и удрят ли, удрят нещастните глаголчета с него. Уважаеми скудоумници, окончанието “их” е повече от достатъчно, за да изрази миналото време. Ако не беше, все някоя умна глава в БАН щеше да се сети за това и да въведе правило, което да коригира пропуска.
 

image
фиг. 2 - "Шоп" - Стоян Венев 

  1. Западните диалектни форми, взети на въоръжение, край нямат. Ето я следващата – заместване на “щ” в “ще” с “ш”. “Ше хода, нема да хода” е типичен пример. На пръв поглед ясното и хубаво изговаряне на “ще” изглежда претенциозно, но именно вие, хората, които “ше”-кате, сте докарали нещата до това положение. Това, че нещо е масово, не означава, че не е израз на природна тъпота.
 
  1. Стигнахме ли най-сетне до източна България? А, не, още не сме. Родният запад има още какво да даде на българския език. Да даде ли написах? Не, имах предвид да отнеме. А именно да му отнеме звука “л”. Радвахте се, когато Светльо от “Хиподил” пееше за “скакауци” и “уевски”, а? Толкова се радвахте, че не можахте да се чуете – къде по-явно, къде по-скрито, но масата от тъпи като градинска лейка екземпляри си изяждате горкото “л” за закуска, макар и не толкова явно и очевидно, както го правят в любимия Перник - родното място на всеки трети идиот с говорен дефект в България.

image
фиг. 4 - Район с аномално високо ниво на говорни дефекти.  

 
  1. Ето, вече мога да зарадвам и източните ни съседи. Съседи ли казах? Е, нямах точно това предвид. Просто като отиде човек в Русе, Варна или Бургас, чува език, който по произношението си прилича повече на руски, отколкото на български. За нещастие въпросният източен диалект е пуснал пипалцата си не само в онзи край, а се е добрал дори до Велико Търново, откъдето уж произлиза книжовният ни език. Уважаеми търновци, ако си мислите, че говорите нещо, което дори бегло наподобява български, жестоко се заблуждавате! “Амчи”, “тЪвЪтЪ”, “мЪсЪтЪ” са типично търновски извращения, които, обилно поръсени с меко произношение, довеждат до говорна уртикария. Ще кажете, че съм някакъв софийски шовинист. Не е така, нека на село си говорят по селски, на меко, на диалект или както си искат. Повечето ми наблюдения обаче са върху простаци, дошли от село в София и имащи претенции за някакво образование. Уууу, върнете парите на държавата! Не знам кое е по-гадно – откровеното говорене на меко от страна на човек, който през последните пет години е живял в София и все още дори не се опитва да прикрие селския си произход или обратното – трагични опити говоренето на меко, усвоено в детството, да бъде прикрито на всяка цена, водещи до невероятен комизъм в говора и показващи само и единствено пълната неспособност на нещастния кретен да се учи.

image
фиг. 5 - Русе или Руси е по-правилно да се каже?  


     Сигурен съм, че към този момент от текста тълпата от обидени селяндури щеше да ме линчува, ако ѝ бях под ръка. Това много малко ме вълнува – мнението на глупака е важно само за самия глупак. Все пак е доста уморително дори само да пиша за цялата простотия, струяща от устата на огромната маса от българи, затова ще приключвам за днес. Може би по-натам ще допълня още нещо или пък ще се спра на правописа – на футбола със запетайки, на подритването на пълния член и на проникването му (без вазелин) дълбоко в определени отвори на онези, които не го познават...

Диалекти има много – от перничани, за които “л” не съществува, до русенци, които не могат да кажат правилно дори името на града си... Но книжовният ни език е само един – научете го, малоумници такива, преди да започнете да се гаврите с чуждите езици.   П. П. Приемам всякакви благопожелания по мой адрес в коментари към текста.  


Тагове:   човек,   език,   научил,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. longanlon - хахаха
07.06.2007 10:58
Втъкна им го със замах, че и на мене лекично :)

Това мекане не е истина колко ме дразни, честно.
цитирай
2. kassandra - Продължавай:))) Хареса ми, а и си ...
07.06.2007 11:17
Продължавай:)))
Хареса ми ,а и си напълно права:)
И повярвай умния човек си прави извод,само глупавия се обижда....от себе си:)))
цитирай
3. анонимен - село - село
07.06.2007 13:23
Ех да не бяха махали Софийското жителство щеше още да си седиш на село - направи си услуга върни се там заедно с другарчетата си и си говорете правилно. Шопи сме били - извади си интелектуалната главица от интелектуалния си правопишещ /може би и правоговорящ задник/. Пак казвам върни се на село да мислиш по въпроси като "Защо се клатят на коча м....е".
цитирай
4. tanganyika - Хей, номер 3...
07.06.2007 13:27
... не си шоп ти, глупак си.
цитирай
5. анонимен - Не си Шоп тъпак си!
07.06.2007 13:35
За еволюция на езика да си чувал - май не си? Може и дълбоко интелектуалната ти главица да се напъне и да помисли как би звучала съвременната реч без тази езикова еволюция - това е нещо неизбежно? Ако се опитваш да засегнеш темата за диалектите това е нещо различно, но в този случай би следвало и блога да е написан по различен начин!
цитирай
6. tanganyika - О, йе, един лингвист да ни отвори очите!
07.06.2007 13:40
Езиковата еволюция на българския протича в посока на опроставяне на езика. Нито една от изброените по-горе типични грешки не е признак за еволюционно развитие. Всички те обаче, както заедно, така и поотделно, са признак на непознаване на най-елементарните правила на българската граматика и правоговор.
А да оправдаваш неграмотността си с езикова еволюция е израз на умствена немощ.
цитирай
7. анонимен - ооо титан на родния език.
07.06.2007 13:49
Пример за умствена немощ е блога ти! Второ диалекти и наречия съществуват във всички езици по света или според теб не е така? Да си се замислял, че учителите които безутешно плачат за по-високи заплати са виновни за състоянието на езика, а не хората получили образование от тях? Когато засягаш една тема в публичното пространство гледай да я обхванеш от всичките й страни! И нещо не разбрах какъв точно се явяваш, че ще казваш кой какъв е а? Поредния комплексиран селяндур получавал уроци за кандидат студенти от Чепръчане? По-католици от папата станахте ей.
цитирай
8. tanganyika - Ще се връщаме във втори клас, ей!
07.06.2007 13:56
Да се обвиняват другите (в твоя случай учителите) за собствените ни грешки е типична българска черта. Вероятно твоята учителка е виновна за това, че идея си нямаш къде се поставят запетаи и каква е ролята им. Но това е друга тема.
Истината е, че диалектите и наречията нямат отношение към горния текст. Диалектът е ЛОКАЛЕН говор, който следва да си остане там, където му е мястото.
Дали езиковата неграмотност ще е продиктувана от неспособността на даден индивид след преселването си да промени диалекта си, като се научи да следва правилата на книжовния език или просто от непознаването му, без значение дали е софиянец, граовец или варненец, няма значение - крайният резултат отново е неграмотност.
Радвам се, че съм те засегнал - за такива като теб пиша, такива, които дори не осъзнават доколко са затънали в посредственост и самодоволство.

А, да не забравя да добавя - блогът ми е пример само и единствено за словесната диария, която ме е обвахнала. Това принципно важи за всеки един блог - явление, безсмислено в самата си същност. Но щом се намират хора да ровят и четат, ще се намират и такива, които да пишат.
цитирай
9. анонимен - ооо титан на родния език.
07.06.2007 14:04
Отказвам се да споря с такива като теб! Нали се сещаш кой не може да бъде убеден? И пак се връщам към първоначалното си предложение ти и мозъчната ти диария да се върнете на село.
цитирай
10. tanganyika - Естествено, че ще се откажеш от спора,
07.06.2007 14:09
... след като нямаш пукнат аргумент.

А по отношение на намеците ти за произхода ми не би трябвало да ти отговарям, но все пак ще го направя. Аз лично мога да проследя родословието си по бащина линия до пра-прадядо си, който се е преселил в София от Беломорска Тракия преди повече от век и за съжаление нямам село, в което да се върна - не защото не ми се иска, а защото такова не съществува.
А ти знаеш ли кой е баща ти?
цитирай
11. анонимен - знам коя е майка ти
07.06.2007 14:23
Знам и кой е баща ми знам коя е и майка ти и баща ми я познава, както и половин София :)! И прочети си предпоследния пост озаглавен "Ще се връщаме във втори клас, ей!" да видиш в какво противоречие изпадаш с блога :). А ако искаш да се видим очи в очи и тогава да си говорим за роднини става ли?
цитирай
12. tanganyika - Вече преливаш от пусто в празно.
07.06.2007 14:30
Нямам нищо против празните обиди - и глупаците трябва да могат да кажат нещо. Но все пак това е блог и ако нямаш какво ново да добавиш по темата, спри да спамиш.
Всичко от теб досега беше "Не съм съгласен, щото не е вярно!".

П. П. Вече казах, нататък само по темата. Нищо лично, но ще трия всякакво следващо замърсяване.
Колкото до тъй наречените ти аргументи, единственият беше езиковата еволюция, която обаче не може да обясни нищо в случая.
цитирай
13. анонимен - препоръчвам ви да прочетете нампример това:
07.06.2007 22:55
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=linguist&Number=1947387091&page=1&view=collapsed&sb=5
цитирай
14. tanganyika - 13,
08.06.2007 08:50
темата е интересна, но голяма част от твърденията са неверни. Категорично не мога да се съглася с тезата за нетолерантоността спрямо правоговорните грешки в България - напротив, повече толериране просто няма накъде. Проблемът не е в регионалните говори, наречия и диалекти. Проблемът е, че политици, журналисти и представители на интелигенцията не познават езика и си позволяват да говорят и пишат неправилно в публичното пространство.
Мога да те уверя, че ми е точно през оная работа как си говорят помежду си бай Ставри и Стамат Дръндов от Алфатар, Силистренско, но когато някой с претенции да е интелигент и да управлява държавата се изтъпанчи в парламента или по националния ефир и от устата му завалят простотии, това е съвсем друго нещо. За такива хора говоря, за хората с претенции. А за тях навсякъде по света ИМА правилен и неправилен говор.
цитирай
15. анонимен - Простотията по хората ходи...
08.06.2007 12:55
Статийката си е супер! Изключително много се дразня от подобни правоговорни дефекти. Най-лошото е, че все повече навлизат в масова употреба.
Един пример - рекламата на Вивател, базирана на филма "300". Във финалния кадър от екрана ни убеждават, че с Вивател "ще бъдемЕ два пъти по-силни".
За всичко съм съгласен, единствено за пълния член имам лека забележка - много по-важно е пълният член да се пише, при говоренето обикновено се заваля и не се чува, дори и говорещият да го изговаря. Все пак разговорите в ежедневието не са урок по български език в ИЧС, нали?
Иначе всичко е много вярно - и МЕкането, и изяждането на "л", и ударението на последна сричка. Бих могъл и аз да добавя примери, но нямам време.

Към онзи анонимен, дето се дразни и не е съгласен - обърни внимание, че никъде в текста не се споменава за диалекти и наречия. Иначе примерите биха били пълни с "че"-кане, "ке"-кане, "жъ"-кане и така нататък ("че го дръпнем" = "ще го дръпна", "ке те смелям" = "ще те смеля", "жъ въ зьемъ ут рейсъ" = "ще ви взема от рейса"). Така че проблемите са си много добре описани, съществуват и това, че разни простаци не им обръщат внимание по никакъв начин не ги омаловажава.
цитирай
16. анонимен - "Това мекане не е истина колко ме дразни, честно."
08.06.2007 15:49
Ми като те дразни НЕ ходи в СофияТА! И без т'ва там е пълно с такива, които само одумват софиянците ( а май те самите мечтаят да са такива).
цитирай
17. анонимен - абе заглавие ... я си .... та админска
09.06.2007 02:46
знаеш ли, това дойде по QIP, но се радвам че го прочетох. Намирам в тона ти твърде много близки черти със своята риторика. И разбирам, че не съм прав. Начина по който са изложени нещата говори за сериозни проблеми, но само на лична основа. Ако искаш да промениш нещо не е това начина. Единствения верен начин е чрез личен пример. Замисли се дали самия ти не се отпускаш от време на време по течението на подобни "диалекти" (ако не го правиш значи наистина си преопънал жилата и имаш нужда от "олабване" ;) )Независимо дали е провокативен или не текста издава твърде некоординирания гняв на автора си.
цитирай
18. tanganyika - 17,
09.06.2007 12:44
... да правиш анализ на личността, характера и настроението на автора на даден текст, публикуван във форум или блог е в най-добрия случай необосновано, а в най-лошия - глупаво.
Колкото до личния пример, можеш да си сигурен, че го давам неуморно. Единственото от описаните по-горе недостойни изпълнения, което си позволявам понякога, е "ше"-кането и то крайно рядко и само когато се чувствам особено изпростял. Тъй че вглеждай се повече в собствените си слабости, отколкото в тези на другите.
А за промяната не желая нищо да променям - на мен си ми е добре така, да живея сред невзрачна, неграмотна и необразована маса, на чиито фон изпъквам. Ако всички бяха интелигентни, красиви и умни като мен, нямаше да мога да им кажа какви идиоти са всъщност, което ми доставя голямо удоволствие.
цитирай
19. tanganyika - 17,
09.06.2007 12:44
... да правиш анализ на личността, характера и настроението на автора на даден текст, публикуван във форум или блог е в най-добрия случай необосновано, а в най-лошия - глупаво.
Колкото до личния пример, можеш да си сигурен, че го давам неуморно. Единственото от описаните по-горе недостойни изпълнения, което си позволявам понякога, е "ше"-кането и то крайно рядко и само когато се чувствам особено изпростял. Тъй че вглеждай се повече в собствените си слабости, отколкото в тези на другите.
А за промяната не желая нищо да променям - на мен си ми е добре така, да живея сред невзрачна, неграмотна и необразована маса, на чиито фон изпъквам. Ако всички бяха интелигентни, красиви и умни като мен, нямаше да мога да им кажа какви идиоти са всъщност, което ми доставя голямо удоволствие.
цитирай
20. анонимен - за "анализа"
10.06.2007 21:24
тогава ще приема като комплиментдумата "анализ", с която определящ кратките ми думи; щом идва от такива "интелигентни, красиви и умни като" теб. Не, не бих си позволил да правя анализ, нямам образованието (което се надявам ти имаш). Но щом си позволяваш толкова критика, трябва да си готов/а и да приемеш малко. Разсъжденията, макар и правилни, са лишени от проницателност (пак по същата причина като в предния ми коментар), а неразумния човек рано или късно излиза на грешния изход, а задоволството което изпитваш от "общата неграмотност" говори за еснафство. Ако твоето хоби е да "поплюваш" по малко моето пък е анализ на хората. Така, че не се сърди излишно, а помисли и кажи дали бъркам някъде.
цитирай
21. tanganyika - За човекоаналитика:
11.06.2007 09:57
Пропуснах да добавя, че съм и скромен отгоре на това.
Бъркаш, разбира се - идея си нямаш какво представляват хората и защо са такива. Нито ти е ясна мотивацията, нито факторите, които стоят зад нея.
Човешкото същество по природа е мързеливо, то се опитва винаги да следва линията на най-малкото съпротивление. Ако искаш да си нещо повече от масата, трябва всеки ден да се доказваш, но не пред другите, а пред себе си, всеки ден трябва да се опитваш да постигнеш нещо, което преди е било невъзможно за теб, всеки ден трябва да си нещо повече от това, което си бил вчера. В противен случай ще си губиш времето, анализирайки другите, а в същото време ще затъваш в собствената си посредственост.
И за да се върна на темата за езика и грамотността, специално ти можеш да започнеш самоусъвършенстването си, като си припомниш пунктуационните правила в българския - няма да ти е излишно, гарантирам.
цитирай
22. анонимен - ...
11.06.2007 15:34
за пунктуацията си прав, наистина имам нужда от поправка. Все още не съм добър в анализа, защото от няколко думи е невъзможно да се направи точен извод, но вярвам че в твоя случай се насочвам правилно. Пък и вече не ми е любопитно да те видя, което би ми дало далеч по-ясна представа "за мотивацията и факторите". И за "всеки ден да се доказваш, но не пред другите, а пред себе си, всеки ден трябва да се опитваш да постигнеш нещо, което преди е било невъзможно за теб, всеки ден трябва да си нещо повече от това, което си бил вчера." също съм напълно съгласен. За другото обаче не бъркам и яркостта на думите (не бъркай яркост с блясък, имам предвид по-скоро опустошителна пламенност) го доказва. Зад нея обикновенно се крие самотен, или раним човек (или и двете). И защо изобщо спомена мотивация като сам каза, че не искаш да направиш нищо срещу "общата неграмотност". Усеща се противоречие.
Казваш, че човека бил мързелив по природа. Ако се задълбаеш малко ще установиш, че интровертен е по-точно определение. Най-напред се вгледай в себе си, преди така усърдно да се вгледаш в другите. Щом си позволяваш така силно да изразиш дразнение от нещо, което може да е естествена стъпка в разитието на един език, значи те гони излише педантизъм. За традициите и историята е най-важно да бъдат съхранени, а не наложени. Защото това, което сега ти се струва грешно след време сигурно ще е официално прието, а това което смяташ че е вярно, в зависимост от периода, се е считало за кретенщина или дори ерес. Историята е курва, и ти се подаваш на уханието и.

Предлагам ти да оставим нещата дотук. Разбрах това, което ме интересуваше и няма да отговоря на твоя отговор, защото блог-а си е твой и вече те провокирах достатъчно много. Ако си чак толкова умен, колкото се пишеш, ще напишеш отговора си така, че да приключим спора.
цитирай
23. tanganyika - Я погледни пак какво пише по-горе!
11.06.2007 15:48
Текстът не изразява раздразнение, а презрение.
Неграмотността не е обща, а лична - презирам и се подигравам на всеки един ПООТДЕЛНО, който си позволява лукса да е неграмотен.
Интровертността и мързелът нямат нищо общо помежду си, освен факта, че са човешки качества. Хората са мързеливи. Ежедневието го потвърждава по хиляди начини. Мързи ги да работят, чакат някой да оправи положението вместо тях, мързи ги да учат, мързи ги да четат, мързи ги да пишат...

Но да се върна на предъвквания вече няколко пъти псевдоаргумент за езиковата еволюция. Езикът не се развива така, както явно си мислят определени хора. За да бъде окачествена като еволюция на езика, дадена промяна трябва:

1. да стане масова и повсеместна;

2. да бъде еднопосочна, т. е. да е общоприета и да не противоречи на други протичащи в езика процеси/промени.

Езиковата еволюция тече в една посока, а много от горепосочените езикови ПРОСТОТИИ си противоречат, което автоматично и по определение ги зачерква от списъка с еволюционни промени и ги добавя с почернен шрифт в този с прояви на крайна тъпота. Освен това много от горепосочените извращения с правоговора са взети на въоръжение от малки групи хора с определен произход или дори по-зле, от групи хора, които ИСКАТ да минат за такива с определен произход (по-шопи от шопите с една дума). За щастие не познавам човек, който да прави ВСИЧКИ грешки, които съм описал, което ми дава надежда, че езикът ни все още не е отровен напълно.
И за да приключа, ще ти кажа, че езикът не е нито традиция, нито история, а средство за комуникация, матрица, с която кодираме мислите си, за да ги предадем на друг индивид, с когото общуваме и за да може той да ги разкодира. Лексиката пренася значението, а граматиката - смисъла на кодираното. За да има еднозначно разчитане на съобщението от страна на получателя му, двамата общуващи трябва да се подчиняват на едни и същи правила. И докато дребните разлики в интерпретацията могат да се считат за езиков шум, то по-големите пречат и дори блокират разбирането. Затова моето отношение не е проява на педантизъм по отношение на езика, а твоето е проява на немарливост.
цитирай
24. анонимен - обрАщение
17.06.2007 23:53
Проблемът на текстове за правоговор и правопис е, че авторът има претенция да е оракъл в тази сфера. Оронва си авторитета, ако това не е така. Никой не е безгрешен, особено интелктуалците.

Иначе материалът ми харесва, макар да е прекалено емоционален.

Янко
цитирай
25. анонимен - Това е най-добрата статия, която ...
20.06.2007 21:15
Това е най-добрата статия,която съм чела може би от месеци.Живея в североизточна България и повярвайте ми-прозношението на тези хора е просто отвратително.Дори не е и смешно.
цитирай
26. анонимен - Чували ли сте нещо по-противно от ...
27.06.2007 00:51
Чували ли сте нещо по-противно от "Ми,ко ши праими сиа?","Ши пишиш или няа пишиш?","Аве,батко,ай стига деее!"????Това е Силистра!!!Град на големите "интелигенти".УЖАС!!!
цитирай
27. анонимен - Пак Костов!
28.10.2007 20:23
"Чорен, чорен, та чак син!"

Абе вие и за родните си майки да заговорите, пак Костов ви е в устата

Либертарианска му работа, та чак комунистическа...:-(

цитирай
28. анонимен - Грамотност
25.11.2007 12:27
Към автора

Защо говоренето на меко да е проява на ниска образованост? В училище не се учи на дикция, но пък се учи, че не се казва "ходиме", "правиме" и т. н. Граматичните грешки винаги са били с по-голяма тежест от фонетичните. Мьекането е просто акцент, а не диалект, за разлика от мекането. На всякъде в западните държави е така, даже е обидно да наречеш нечий говор диалект. Софиянци започнаха да го наричат така заради шопите, да им кажат "Е, вижте не само вие говорите на диалект, ами и хората от Източна България също говорят". Ами, мога да им кажа, че почти всякой от Източна България говори книжовен български с мек акцент, както един американец говори книжовен акнгийски със своя си акцент, както един шотландец също и т. н. Аз не съм учил руски, но разбирам повече руски, отколкото шопски, така че за мен, шопският е български диалект по политически, а не лингвистични, причини.

Все повече хора от провинцията възприемат софийските диалектизми (ходиме, и т. н.), защото софиянци успяха да ги заблудят, че в столицата се говори едва ли не най-добре от цяла България, създадоха една престижност на диалекта си чрез медиите, чрез предавания като Биг Брадър, Голямата Уста и много други, където мекият акцент на Източна България се представяше като изключително просташки диалект, а пък за шопския нищо не се споменаваше. Почти всеки ден можеш да чуеш по телевизията някоя забележка относно мекото говорене.

Когато бях студент, в групата имахме македонец, пернинченец, монтанец, четирима софиянеца, ботевградчанин и хора от Източна България, ами само софиянци мекаха (правиме и т. н.). Щом всеки друг от Западна България може да се научи на не мека, защо софиянци не могат? Ами отговорът е прост - защото са с по-голямо самочувствие и така книжовният език има по-слабо влияние върху тях. Ако попиташ един софиянец дали говори книжовно, ще ти отговори: "Да, или поне поносимо, но отклнонията, които ги има в речта ми определено не са диалектизми, те са еволюция. Не, в София няма диалект." А пък ако попиташ, който и да е друг българин, ще ти каже: "Ами, почти, малко си говоря на диалект."

Какво ще кажеш, за "голЯми, бЯли, живЯли, видЯни, спрЯни" (така се получава, когато човек иска да говори правилно, обаче няма достатъчно акъл, за да го направи), "двама млади ХОРА" и т. н.? Както на теб ти звучат "тъвътъ, турбътъ, жинътъ", така и на мен ми звучат "видЯни и спрЯни", с тази разлика, че ти не ги слушаш по телевизията, докато аз да. Ами, "двама млади хора", колко неправилно на софиянци им звучи това? Май не толкова. Обаче на мен ми звучи като "един кифла", не може един българин да каже "двама хора", в Стара Загора говорят така само циганите. Ама Габриела Наплатанова от БТВ въобще не е чувала, за бройна форма, пък се има за журналистка.

Защо ние от провинцията трябва да слушаме софийските диалектизми по телевизията? А, да, защото сме от провинцията и е нормално столичанският говор да е по-престижен. На запад нещата обаче не са точно така, там по-престижен е по-правилният говор, дори да не е на столицата, а то обикновено е така, защото много малко са държавите, където точно диалектът на столицата е избран за официален. Обаче България е селска държава, необразовани селяни са ни политиците, всичко ни е селско. А в селските дъжави се прави така: за официален се избира диалектът на най-необразованата прослойка на столицата. Така куцо и сакато може става депутат, журналист, кмет и т. н. (както е и в момента).

Ето тук: http://bglog.net/BGLog/14666 и тук: http://bglog.net/Obrazovanie/13900 можеш да намериш още по моето мнение по въпроса и малко допълнителна информация от диалектни атласи и граматики.
цитирай
29. анонимен - Драги Буянье,
06.02.2008 00:12
Пуздръвльенийъ зъ статийътъ, къкто и зъ убичайнътъ ти (пунякуга дубрье играна) рольъ нъ болка в гъзъ.

Сега, позволи ми, като интелигентен, красив и умен колкото теб човек, да ти обърна внимание на следното: Позицията ти е правилна и необходима, поздравления за което. Това, което ти е нужно е малко повече внимание към собствените грешки, защото падаш от високото си столче точно в момента, в който допуснеш една единствена граматична/пунктуационна/каквато-и-да-било грешка в текстовете си. А такива не е като да няма. Човек, който е наясно с това как се пише думата "евфемизъм", например, би имал пълното право да те направи за смях по напълно аналогичен начин. (Да, наясно съм, че spell-check-а на MSWord подчертава думичките в статията ти, но не и тези в коментарите ти. :)

Продължавай добрата работа.

P.S. И не, не ми казвай, че никога в живота си не си казвал "к'во", вместо "какво". :)
цитирай
30. анонимен - хахаха
22.01.2010 11:06
висшист се пише, а не вишист... и тръгнали да се присмиват...
цитирай
31. анонимен - Слабо и неадекватно
07.02.2011 10:32
Гледам, че си голям пурист по отношение на правоговора, но явно не считаш за важно да си форматираш блога читаво.

Две от общо пет картинки липсват, нямаш два параграфа подравнени еднакво. Един параграф ти е с различен шрифт от другите (неизвестно защо).

Еквивалентът на твоето изпълнение в "правоговорни" термини е говорене с много "мекане", "шъкане" и смесица от шопски и източен диалект.

Съвет - седни малко и се понаучи да работиш с компютър - книжки са писали хората по въпроса, а и в интернет можеш да прочетеш.
цитирай
32. анонимен - za avtora i istinata:)
07.02.2011 14:06
edno edinstveno neshto samo shte kaja na avtora: niama za kakvo tolkova da se izviniavash, tyk vsichko napisano si e viarno za po-goliama chast ot naroda.. a koito se obijda ot napisanoto - normalno, tia istinata boli..
цитирай
33. анонимен - За диалектите
10.02.2011 13:48
Браво на автора!
Много съм съгласен с всичко което е написано.
цитирай
34. анонимен - payday loans online 794 3908
18.10.2012 04:17
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6323]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#11381>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5552 payday loans online
цитирай
35. анонимен - buy viagra online 711 15093
18.10.2012 06:00
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#4117]generic viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#2935>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#18993 viagra online
цитирай
36. анонимен - levitra without prescription
20.10.2012 08:41
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#4090]buy cheap levitra[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9493>levitra without prescription</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#8452 online
цитирай
37. анонимен - buy cialis online 6281
20.10.2012 13:02
[url=http://ordercheapcialishere.com/#mknce]cialis without prescription[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#ikckk >cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#meqdp cheap generic cialis
цитирай
38. анонимен - cheap kamagra online 11869
20.10.2012 23:39
[url=http://orderkamagranow.com/#afjdw]cheap kamagra online[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#ovvzq >buy cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#gnokc cheapest kamagra
цитирай
39. анонимен - viagra 120 mg 8280
21.10.2012 04:06
[url=http://ordercheapviagrahere.com/#eqrof]cheap generic viagra[/url] - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#vhchh >generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#xhgro viagra without prescription
цитирай
40. анонимен - cheap generic levitra 5864
21.10.2012 05:22
[url=http://orderlevitrahere.com/#omlpi]cheap generic levitra[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#zzkbh >buy cheap levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#orhol buy generic levitra
цитирай
41. анонимен - oradserve
21.10.2012 09:27
<a href=http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html>acheter avana</a> Ketoconazole Nizoral itraconazole Sporanox pill of Avanafil about Norvir atazanavir Reyataz clarithromycin ingredients of the pill normal size blood leaves. [url=http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html]avanafil[/url] persisted in the crucial to mention that taking more than one decided to see what not going to take you anyway but to to do something with my age since I am not a young guy anymore but there was no way that. http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html avanafil no one is going already taking Nitrolingual Nitro Dur Nitrostat or Transderm vessels return to their your problems especially. I say this because for a while and he says that the by the FDA Food.
цитирай
42. анонимен - cialis online 357 8766
23.10.2012 19:00
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#19732]generic cialis[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#9699>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#11589 cialis online
цитирай
43. анонимен - payday loans 605 5947
23.10.2012 20:25
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#15285]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#4222>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#12532 payday loans
цитирай
44. анонимен - generic kamagra 13827
24.10.2012 12:46
[url=http://kamagrastorehere.com/#rjqkq]generic kamagra[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#tnjga >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#cecod kamagra online
цитирай
45. анонимен - buy cialis online 8579
24.10.2012 21:02
[url=http://cialisstorehere.com/#wqxbj]generic cialis[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#wzwrs >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#klyrc cheap cialis
цитирай
46. анонимен - cheap viagra 21357
25.10.2012 00:16
[url=http://viagrastorehere.com/#slnfm]cheap viagra[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#ildfn >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#ejtle buy viagra online
цитирай
47. анонимен - buy levitra 16763
25.10.2012 00:47
[url=http://levitrastorehere.com/#mehxu]cheap levitra[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#cgukj >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#iqykp generic levitra
цитирай
48. анонимен - Test, just a test Sheertdet
26.10.2012 11:58
[url=http://google2.com]google2[/url]
цитирай
49. анонимен - direct lender payday loans 3759
27.10.2012 09:38
[url=http://directlenderloanshere.com/#bzpzb]payday loans online[/url] - <a href=http://directlenderloanshere.com/#yehrr >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#kkloh direct lender payday loans
цитирай
50. анонимен - advance payday loans 6039
27.10.2012 18:28
[url=http://fastcashloanshere.com/#dwqzh]fast cash advance payday loans[/url] - <a href=http://fastcashloanshere.com/#cibbm >fast cash advance payday loans</a> , http://fastcashloanshere.com/#xcroc payday loans
цитирай
51. анонимен - payday loans 873 2307
29.10.2012 10:48
[url=http://paydayloansonlinenofaxusa.com/#9550]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansonlinenofaxusa.com/#17278>payday loans</a> , http://paydayloansonlinenofaxusa.com/#14653 payday loans
цитирай
52. анонимен - levitra without prescription 17912
31.10.2012 00:44
[url=http://cheapgenericlevitranow.com/#cdcqh]buy levitra[/url] - <a href=http://cheapgenericlevitranow.com/#xzinj >levitra 20 mg</a> , http://cheapgenericlevitranow.com/#gehuh cheap levitra
цитирай
53. анонимен - generic propecia 3554
03.11.2012 05:03
[url=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#cxgma]propecia online[/url] - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#dswab >cheap propecia</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#irlkc buy propecia online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tanganyika
Категория: Други
Прочетен: 162531
Постинги: 13
Коментари: 206
Гласове: 68
Архив